Li proumieri mencioun d'aquesto cerealo se retrobo dins la Biblo. L'istòri de la pichoto espèuto es estrechamen liado emé aquelo di civilisacioun mediterragno, èro couneigudo dins l'Egipte antico.
Tambèn apelado « blad di Gallés », l'espèuto a de racino prefoundo pèr poudé se desvouloupa sus de terraire pauras, gaire fertilisas e secs. Aquelo es estado abandounado, deleissado, dóu fa de son pichot rendament. A l'ouro d'aro, remeso à l'ounour pèr si prouprieta dietetico. L'espèuto es cultivado dins lou Sud de l'Éuropo, especialamen en Itàlio ounte elo beneficio d'un labèl IGP. En franço, la pichoto Espèuto d’Auto-Prouvenço (Gavoutino) benefìcio d’uno valourisacioun franceso IGP. Aquesto cerealo a di valour nutricionalo eicepciounali : Ela es mai richo en Próteino, mai tambèn en Magnèsi, en Zinc, en Fèrre e en Cuivro que lou blad.
Aro, en Prouvenço, quauqui desena de productour, que soun recampa dins lou « Sindicat de la pichoto espèuto d’Auto-Prouvenço », recolton quasi 150 tonno de gran, en majo-partido en Agriculturo bioulougico.
Aquesto cerealo es tambèn cultivado en Valonia (Belgico) ounte es usita de pèr la fabricacioun d’uno bièrro especialo, la « Josep ».
Cf pèr mai d'infourmacioun: "Le grand almanach de la Provence 2011",
Aquesto cerealo es tambèn cultivado en Valonia (Belgico) ounte es usita de pèr la fabricacioun d’uno bièrro especialo, la « Josep ».
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