Rechercher dans ce blog

vendredi 10 octobre 2014

L'Espèuto

Li proumieri mencioun d'aquesto cerealo se retrobo dins la Biblo. L'istòri de la pichoto espèuto es estrechamen liado emé aquelo di civilisacioun mediterragno, èro couneigudo dins l'Egipte antico.
Tambèn apelado « blad di Gallés », l'espèuto a de racino prefoundo pèr poudé se desvouloupa sus de terraire pauras, gaire fertilisas e secs. Aquelo es estado abandounado, deleissado, dóu fa de son pichot rendament. A l'ouro d'aro, remeso à l'ounour pèr si prouprieta dietetico.                                                                                                      L'espèuto es cultivado dins lou Sud de l'Éuropo, especialamen en Itàlio ounte elo beneficio d'un labèl IGP. En franço, la pichoto Espèuto d’Auto-Prouvenço (Gavoutino) benefìcio d’uno valourisacioun franceso IGP.                                                                                Aquesto cerealo a di valour nutricionalo eicepciounali : Ela es mai richo en Próteino, mai tambèn en Magnèsi, en Zinc, en Fèrre e en Cuivro que lou blad.                                    
   Aro, en Prouvenço, quauqui desena de productour, que soun recampa dins lou « Sindicat de la pichoto espèuto d’Auto-Prouvenço », recolton quasi 150 tonno de gran, en majo-partido en Agriculturo bioulougico.

Aquesto cerealo es tambèn cultivado en Valonia (Belgico) ounte es usita de pèr la fabricacioun d’uno bièrro especialo, la « Josep ».


Cf pèr mai d'infourmacioun: "Le grand almanach de la Provence 2011",

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire